”Demokrati är ett sätt att leva, beroende av mötesplatser utanför våra egna myszoner, bortom nätets samförståndssfärer och föreningslivets siloer för likasinnade.”
Det här citatet kommer från ett debattinlägg i Sydsvenska Dagbladet i dag (2018-0613), under vinjetten ”Aktuella frågor”.
Inlägget är skrivet av Zakia Elvang och Johan Galster, företrädare för samarbetsorganisationen ”We Do Democracy”.
De menar att det blir inte demokrati bara för att man har rösträtt och betalar skatt. De lyfter fram betydelsen av just mötesplatser och demokratifestivaler.
De skriver att idèn med det här med demokratifestivaler uppstod då Olof Palme höll ett politiskt sommartal i Almedalen i Visby för 50 år sedan.
I morgon börjar det ”Danske Folkemötet” på Bornholm, berättar de vidare, och pekar på att det har växt från 6000 deltagare till drygt 100 00 på sju år. Det är fantastiskt!
Det visar hur viktigt en politikers tal kan vara! Tal är viktiga. Många minns Martin Luther Kings tal, hans röst finns kvar inom många än i dag. Och så är det med vissa tal, de bär långt ut över världen fast personerna som höll dem sedan länge är döda. Gandhi blev mördad, Martin Luther King blev mördad, Jean Jaurès blev skjuten av en nationalist 1914. Vem som sköt Olof Palme är fortfarande ouppklarat.
Det är valår i år, och för många av oss är det viktigt att rösta (valdeltagandet är högt i Sverige). En av dem som fortsätter att arbeta för demokrati, efter det att han och hans familj lämnat Vita huset, är förre presidenten Barack Obama. Men redan dessförinnan underströk han betydelsen av att rösta. I ett inslag på på youtube ”You want to give me a good send off” uppmanade han människor att gå och rösta även efter det att han och hans familj ”fortsatte mot solnedgången”: Democracy is on the ballot, tolerance is on the ballot”, sa han bland annat i sitt tal. Vi vet hur det gick i det valet.
/Helena Maria & Abdelhamid & Svante
Länkar och tips:
Lester Holt: CBS News , ”The Reality of Hope”,(youtube inslag): President Obama remembers ”Biggest disappointment” as President. (2017-01-14)
Läs gärna Barack Obamas bok: Min far hade en dröm -memoarer ( 2017, Albert Bonniers förlag) (utkom första gången på engelska 2005).
President Obama honors Raoul Wallenberg, youtubeinslag.
Läs gärna professorn i idè- och lärdomshistoria, Michael Azars essai om vad som kan bli en nutida Dreyfus-affär i GP. (2018-06-11): Uppropet som kan bli Macrons Dreyfusaffär.
Harvey Goldberg (2003), The life of Jean Jaures, University of Wisconsin Press



Hej och god fortsättning!
Har tänkt svara tidigare men nu blir det av.
Nattens händelser i USA visar så tydligt att demokrati ständigt måste återerövras och byggas på alla nivåer.
Tänker tillbaka på händelser i Sveriges medeltid och nutidens Vitryssland. När alla har olika nyhetsförmedlare, egna nätbubblor, alla lever under så helt skilda förutsättningar
Socialt, ekonomiskt, kunskapsmässigt… För några år sedan hade jag förmånen att resa till Existentiell filmfestival i Falun för att leda samtal om filmen ”Winter´s bone” tillsammans med
En teolog och en författare; Anneli Jordahl. Vi läste in oss på amerikansk nutidshistoria, specifikt Rostbältet och andra delar med nedlagd gruvindustri. Tillverkningen av och bruket av metamfetamin hade lett till många olyckor
och till en förlorad mittengeneration, dvs morföräldrar fick uppfostra sina barnbarn och skydda dem mot våldsamma och hjärnskadade föräldrar. Minns ej nu siffrorna, men de var alarmerande.
På vissa college gav man en kurs om metamfetaminets verkningar och utslagning av hela lokalsamhällen. Så långt har det inte gått med dem som stormade Capitolium igår, men de är desperata,
Sådan är råkapitalismen. Varken Bush eller Obama lyckades tyvärr få bukt med den, men de var demokratiskt inne på att förbättra livsvillkoren för minoriteter och fattiga, möjligheter till utbildning mm.
Måtte nu Biden och Pence kunna lugna och samla USA.